90% от бизнесите не успяват да донесат резултатите, които собствениците им желаят

90% от бизнесите не успяват да донесат резултатите, които собствениците им желаят

Ценна статия с решения.
За какво ще говорим в статията:
  1. Ежедневно работите на автопилот. Липсват цели и планиране – реагира се според ситуацията и „гасите пожари“. Цари неяснота, стрес и хаос. 
  2. Вие сте служител в бизнеса си. Преуморени сте и процесите са ви остарели. Липсва автоматизация и оптимизация.
  3. Често сменяте стратегията за продажби и опитвате да правите всичко едновременно. Липса на постоянство и нереалистични очаквания.

Да преминем към подробностите и решенията.

Реагираме, вместо да планираме

Причината с най-голяма тежест. Работим В бизнеса си, а не ЗА бизнеса си. т.е изпълняваме действия на автопилот. – „Времето за шефа“ липсва. Така наричаме времето, в което анализираме и планираме бизнеса си. Определяме важните неща. Нещата, в които ни е силата. Продуктите, които клиентите харесват и т.н

enterpreneur planner

Подаряваме курс „Планиране за начинаещи“ към всеки бизнес планер SSB.BOSS и можете да се убедите сами колко е лесно.

Решенията:

  1. Разпишете визията си. Какво искате да се случи в бизнеса ви? Това ще е вашата пътеводна светлина или мишената, която ще определи и подчини вашите ежедневни действия. Ако няма ясно разписана цел, чувствате, че циклите. Въртите се в омагьосан кръг. Работите до изтощение и после резултата не ви задоволява. (Не се броят цели, които "са ни в главата". Разпишете ги.) 
  1. Планирайте годината, месеца и седмицата. Ако до сега не сте го правили, започнете с планиране на  седмицата. Така ми се струва, че ще ви е най-лесно.

 И тук можем да ви бъдем полезни с най-продавания ни видео курс,  стъпка по стъпка, планиране на годината, месеца и седмицата Господари на времето.

 

За лудо работи, за лудо не стой

Работим нон-стоп, вместо да спрем и да въведем процедури и процеси, които да автоматизират лека-полека бизнеса ни. Така неусетно сами ограничаваме развитието на бизнеса си. Защо ли? Ами защото го правим зависим и бавен.

  1. Направете списък с нещата, които ви отнемат най-много време
  2. Направете списък с нещата, които правите с досада и само, защото се налага.
  3. Постоянно търсете добри практики и ги прилагайте ако ви се сторят резонни и подходящи за вас.
  4. Делегирайте - Прегледайте задачите, които бихте могли да прехвърлите на някой друг и това да ви освободи време.
  5. Премахнете излишното. – Вкл. Продукти, които не ви носят печалба. Неприятни клиенти и т.н

 Когато сте претоварени, а не получавате желания резултат, започвате да се тревожите, че никога бизнеса ви няма да се развие. Понякога дори сменяте бизнеса си с нов, защото в този не виждате надежда. Това ни води към следващата причина – постоянството и очакванията.

Нереалистични очаквания – Бизнесът е дълга игра и постоянството е ключово. Последно време се тиражира очакването за бързи печалби и особено младите предприемачи са настроени, че ще приложат една тактика и тя да даде нечувани резултати. Очакват да станат големи акули от ден 1. Това изобщо не съответства на реалността и тези стойностни хора, дръзнали да видят себе си като предприемачи, много скоро се разочароват, защото нещата не работят точно така.

Този еднодневен пробив или залпов пробив, ако се случи, е изключителна рядкост и много краткотрайно явление. Защо?

 Да предположим, че ще се случи. Със сигурност смея да твърдя, че бизнеса няма да го понесе и ще започнат проблеми на други нива – забавяне на доставките, сгрешени поръчки, недоволни клиенти и причината за това е, че липсва добре изградена инфраструктура, системи и  …, която да поеме огромния скок в продажбите. Бизнесът не е подготвен. В следствие, на което нещата се чупят и пак имаме неудовлетворен собственик.

По бизнес ни учеха, че бързият растеж, също е много рисков и трябва да се подходи внимателно. Тогава си мислих: Дайте го на мен този бърз растеж 😊, но с времето и опита с много бизнеси, разбирам, че това е самата истина.

Честа смяна на тактиката – Отново говорим за това нетърпение, нещата да се случат бързо. Сменяме стратегията твърде рано преди да сме натрупали инерция (моментум).

Аз съм „ЗА“ смяната на стратегията. Опитът ми показва, че там е разковничето. Трябва да продължим да опитваме и ще се получи. Ключовият момент е да не направим тази промяна твърде рано.

Много често наблюдавам в бизнесите едно разпиляване и залитане по „блестящи стратегии“. Тук включвам и себе си, защото и аз съм правила тази грешка. Опитваме се да сме във всяка социална мрежа, да имаме имейл маркетинг, красив сайт … всичко ново се стараем да го прилагаме. Това пак ни води до изтощение.

Тук моето решение е следното – Станете добри в една социална мрежа, ама наистина добри и след това вече верните ви последователи, с радост ще ви последват и на другите места. Изберете тази социална мрежа, в която са идеалните ви клиенти.

Естествено това не са всички причини. Другите са страха да наемаме хора и да растем стабилно, срам или страх да продаваме, неправилно определени цени… и още, които ако желаете, ще обсъдим в следваща блог статия.

Всъщност за цените вече имам видео, което можете да гледате тук. и тук 

Вземете своя бизнес органайзер и планирайте смело. Ще забележите разликата веднага.

Ще се радвам да ми напишете мнението си по темата, да споделите друга, която искате да прочетете мнението ми или просто да кажете Здравей 😊

Назад към блога

Оставяне на коментар