КРЕДИТ АВТОМОБИЛ ДА ИЛИ НЕ?

КРЕДИТ АВТОМОБИЛ ДА ИЛИ НЕ?

кола на заем
Кредит за автомобил – риск печели, риск…
Риск печели, риск губи, да, да, ама не! За да не изпадаш в лутане, как да покриеш месечната си вноска, днес смятам да споделя съвет, който бих дала на всеки мой приятел. Темата, която ще ни вълнува е купуването на кола чрез лизинг или кредит. Ако те интересува придобиването на личен автомобил, трябва да знаеш, че преди всичко трябва да подсигуриш определена сума в своя фонд „Сигурност“. Повече за това цъкни тук 

При покупката на нещо с лизинг или на кредит, е силно препоръчително да си подготвен с няколко вноски напред. Минимум 3 и желателно поне до 6 месеца напред. С тази полезна тактика си подсигуряваш бели пари за черни дни.

Сега, подсигурил си фонд „Сигурност“ и си купил возилото, което те е държало буден, нощи наред. Обаче, тепърва започва приключението. И ако не искаш да си буквално в приключението, обслужвайки кредите си, нека ти напомня какво е казал Дейв Рамзи: „Един кредит изглежда много лесен за изплащане до момента, в който го вземеш“.
Първа стъпка: Разбери колко време ще ти отнеме да събереш цялата сума в брой. Ако края на сметката излезе в близкото бъдеще, то чудесно, значи си избрал правилната ценова категория и не си се надценил. Ако си решил, че всъщност може да използваш това време и да събереш, вместо да теглиш на заем пари, то тогава идва…
Стъпка две: Фонд „Автомобил“. В тази фаза трябва да определиш точната сума, която ще е нужна за захранване всеки месец.

Стъпка три: Определи какво е нужно за подсигуряването на сумата. Действай и планувай конкретно.
Ако все пак си решил да вземеш колата си на кредит, варианта, който бих ти препоръчала е той да бъде изплатен до 4 години. Вноската на месец би следвало да е до 10% от месечните ти приходи. И освен това, трябва да имаш възможността да платиш 20% от стойността на автомобила като първоначална вноска. Във вариант за закупуване на служебен автомобил, формулата остава същата, с една корекция, че би следвало да отделяте до 15% от месечните си приходи за месечна вноска.

Какво правя аз ли? Ами, взимам елката и започвам да смятам на момента.
Изчислявам всички възможни разходи по новия автомобил. Така смятам на годишна база колко ще ми струва. Освен това прибавям и първоначалните плащания, около колата (застраховка, такси, данъци и др.), както следва и таксите за винетки, граждански и всички финансови мъниста, нареди по пътя ни към новата кола. И след това деля на 12. Така ще получиш сумата, която ще ти е нужна за поддръжката и лукса да караш нова количка.
След това като вид симулация на ситуацията отделям заделените и нужни пари в друга сметка. И всеки месец плащам вноската плюс определената от годишната база сума. Плащанията, естествено, ги заделяме на друго място.
Упражнението трае минимум три до шест месеца, за да разбереш как се чувстваш при липсата на парите. Ако успееш до 6 месец да издържиш на вноските, значи си готов за кредит.

Друго упражнение, което може да направиш е да напишеш на лист каква сума ще спести бъдещата ти покупка и какво ще спечелиш. Довод например е ако старият автомобил гори прекалено много.
Принципите в тази статия са универсални, те могат да послужат за всякакъв тип покупки. Ако се интересуваш от финансите си и искаш да вървиш по стъпките им рамо до рамо с тях, можеш да си купиш финансовия органайзер на SSB придружен с подробни видеа за неговото попълване тук.
Назад към блога

Оставяне на коментар